Povijest Metalca

Per aspera ad astra.

1966.

Hrvački klub Metalac nastao je i formirao se pod današnjim imenom, i to preimenovanjem starog Zagrebačkog hrvačkog kluba Herkules.

Hrvački klub Herkules bio je najbolji hrvatski klub po rezultatima uz Croatiu i iznjedrio je mnoge šampione. Preimenovani Herkules odnosno Metalac je dobio prostorije u ulicu Pavleka Miškine iznad danšnjeg Hrvatskog vojnog učilišta na Črnomercu, gdje je prostor dijelio sa boksačima i judašima Metalca, tako da su svi borilački sportovi bili na jednom mjestu. Okolne osnovne škole oko Črnomerca i šire su bile škole hrvanje od kuda su najbolji pojedinci bili usmjeravani u centralnu dvoranu kluba u Miškininoj ulici, te je na taj način rađena vrlo kvalitetna selekcija.

Tadašnji predsjednik bio je Tomica Šestak, a potpredsjednik Ljudevit Bednjanec. U to vrijeme za Metalac su hrvali Branko Lacković, Mirko Jerković, Pavo Markotić, braća Mazija, Tomica Šestak, Križanić, Glas i Branko Prpić.

1970. HK METALAC (ZAGREB)

1970. METALAC (ZAGREB) – Stoje (s lijeva) predsjednik kluba Bednjanec, Mazija, Šestak, Vujnović, Prpić, član uprave Konjstanjšek, čuče (s lijeva) Šarar, Fajfarić, Dupko, Đonović, Čović

Metalac je na krilima Lackovića, Prpića i Jerkovića uvijek bio u sredini prve lige.


  • Čović 4. mjesto na svjetskom prvenstvu, prvak mediterana, višestruki prvak Jugoslavije
  • Branko Prpić višestruki prvak i viceprvak Jugoslavije
  • Pero Šumaher viceprvak Jugoslavije
  • Vlado Vončina prvi na prvenstvu SR Hrvatske

1974. - Branko Prpić, šampion Jugoslavije u akciji

1974. - Branko Prpić, šampion Jugoslavije u akciji


1973. - 1977.

Metalac je pao u drugu ligu. Tek kada je stasala nova generacija hrvača pionira iz 1969. godine klub se vratio u prvu ligu. Školu hrvanja je vodio profesor tjelesnog odgoja Ivica Dujmić. Metalac je bio poznat po kvalitetnoj školi hrvanja što ga prati kroz čitavu njegovu povijest.

1976. Hrvači Metalca na memorijalu „Albin Halužan“

1976. Hrvači Metalca na memorijalu „Albin Halužan“


1983.

Klub gubi svoje najbolje hrvače na inicijativu stvaranja jednog jakog zagrebačkog kluba „Zagreb“. Osnovni cilj je bio da se na jednom mjestu okupi najviše kvalitetnih hrvača i osiguraju najbolji uvjeti za daljnji napredak, te da grad Zagreb ponovno vrati hrvački ugled koji je ranijih godina i u vrijeme prijašnjih generacija stekao.

1983. - Novonastali hrvački klub Zagreb

1983. - Novonastali hrvački klub Zagreb, iz redova Metalca: Dubravko Radočaj (prvi s lijeva u donjem redu), Darko Rogalo ( 6. u donjem redu s lijeva), Predrag Mazinjanin (zadnji u donjem redu s lijeva)

S obzirom na bogatu tradiciju hrvačkog športa u našem gradu, ideju o osnivanju kluba podržali su gotovo svi zagrebački klubovi i više športske institucije na nivou grada Zagreba i Hrvatske. Tako je Metalac bitno oslabljen jer su najbolji hrvači prešli u novonastali hrvački klub „Zagreb“, te se nikako nije mogao oporaviti od tako velikog gubitka kvalitetnih natjecatelja čemu je još pridonio i Domovinski rat.


1988. - 1998.

Hrvački klub Metalac je bio u krizi koja je trajala 10 godina. Dvorana u ulici Pavleka Miškine bila je gotovo prazna te nije bilo značajnijih rezultata. Početkom rata u državi je nastao kaos i ratno stanje, te Metalac sredinom devedesetih godina gubi pravo korištenja navedene dvorane.

Svoje aktivnosti Metalac počinje ponovno provoditi uz veliku pomoć prof. dr. sc. Josipa Marića i mr.sc. Čedomira Cvetkovića na Kineziološkom fakultetu gdje djeluje i danas i gdje se nalazi jedna od dvorana obnovljenog hrvačkog kluba Metalac.