Povijest Metalca

Per aspera ad astra.

2013.

U 2013. godini je došlo do ekspanzije sportskih uspjeha i to ponajprije zbog preseljenja kluba sa Kineziološkog fakulteta zbog prevelike cijene najma u prostor na Zagrebačkom Velesajmu, Paviljon 6 na inicijativi sportskog direktora Igora Vujnovića.

Najveći doprinos u uređenju dvorane dao je trener Nikola Starčević koji je marljivo tokom cijeloga ljeta 2013. smišljao i uređivao dvoranu da postane nešto savršeno za hrvanje. To se i dogodilo i do jeseni je od jedne obične hladne i prljave hale uspio napraviti nemoguće - „hrvački hram“ kakvog se nebi posramili niti hrvačke velesile kao što su Rusija, Turska, Iran ili SAD.

Sad napokon kada je klub zaslugom Igora Vujnovića i Nikole Starčevića uspio stvoriti uvjete kakve nitko do tada nikada nije imao u Hrvatskoj, a to je dvorana sa hrvačkom strunjačom duljine 17m x 14m, dakle 240 metara kvadratnih i otvorena 0-24 za hrvače, krenuo je pohod na odličja. Tako su redom padali rezultati i usljedila je godina iz snova.

Božo Starčević brončani na europskom prvenstvu u Gruziji

2013. Božo Starčević brončani na europskom prvenstvu u Gruziji

Najprije je Božo Starčević osvojio brončanu medalju na europskom prvenstvu i s time je probio led u rezultatskom smislu jer ono što je usljedilo zvala se apsolutna dominacija po rezultatima na nacionalnom i međunarodnom nivou.

2013. Božo Starčević na postolju

2013. Božo Starčević na postolju

Izvještaj iz HRT Dnevnika

Božo Starčević - plakat

2013. Božo Starčević ispred promo plakata kluba METALAC, zaslugom Igora Vujnovića sportskog direktora

Najveći teret nakon uređenja dvorane podnjeli su trener Nikola Starčević i trenerica Jelena Kastaneti tako što su izanimirali preko 100 razreda u 23 različite osnovne škole u Novom Zagrebu te je time ostvarena magična brojka od 100-tinjak novih članova što početnika što početnica hrvačkog kluba Metalac. Trener Eugen Jakovljević je preuzeo grupu dječaka od Nikole Starčevića i grupu Kadeta od Domagoja Barišića te su se tada sve kovkice posložile na mjesto i klub je bio predodređen za uspjeh.

Metalac hrvanje - djeca

2013. - METALAC je uvijek iz velike masovnosti BAZE, crpio kvalitetu za vrhunske rezultate kasnije. GRUPE u 2013. godini

HK Metalac - mlade nade, prilog sa Sportske Televizije

2013. - METALAC ekipni prvak hrvatske u dječacima

2013. - METALAC ekipni prvak hrvatske u dječacima

Treneri koji su u to vrijeme vodili grupe bili su; Nikola Starčević, Eugen Jakovljević, Petar Gluhak, Jelena Kastaneti, Mario Bračun i Ignacije Valečić.

2013. Metalci na jakom turniru u Rumunjskoj, Satu Mare.

2013. Metalci na jakom turniru u Rumunjskoj, Satu Mare. Gornji red stoje slijeva: Mario Bračun trener, Domagoj Pučar, Antonio Kamenjašević, Petar Gluhak trener, Eugen Jakovljević, Stjepan Brezak i Nikola Starčević trener.

2013. METALAC – PRVACI HRVATSKE U KADETIMA (do 17 godina)

2013. METALAC – PRVACI HRVATSKE U KADETIMA (do 17 godina). Gornji red slijeva: Domagoj Razum, Arsenio Ilić, Antun Glasnović, Eugen Jakovljević – trener, Antonio Kamenjašević, Jurica Lamot. Donji red slijeva: Mario Petrak, Dominik Osrečki, Luka Škvorc, Nikola Starčević – pomoćni trener, Marko Dundović, Marko Škvorc, Jan Jakovljević i Stjepan Brezak.

2013. METALAC – PRVACI HRVATSKE DJEČACI

2013. METALAC – PRVACI HRVATSKE DJEČACI, treneri Petar Gluhak i Nikola Starčević

2013. Sportske novosti pišu o HK METALAC

2013. Sportske novosti pišu o HK METALAC

2013. METALAC – SENIORSKI PRVACI HRVATSKE

2013. METALAC – SENIORSKI PRVACI HRVATSKE; Slijeva: Siniša Hogač, Dominik Etlinger, Nikola Starčević - trener, Ignacije Valečić, Petar Gluhak, Eugen Jakovljević i Marko Koščević

Prilog sa Sportske Televizije

2013. METALAC 2. NA ŠKOLSKOJ LIGI

2013. METALAC 2. NA ŠKOLSKOJ LIGI - Treneri: Nikola Starčević, Ignacije Valečić i Petar Gluhak

Božo Starčević i Siniša Hogač na treningu

2013. - Božo Starčević i Siniša Hogač trening na Zagrebačkom Velesajmu

2013. - prva ekipa HK Metalca

2013. - prva ekipa HK Metalca. Stoje slijeva: Mario Bračun, Ivan Kranjčević, Marko Koščević, Matija Zorić, Petar Gluhak, Kristijan Pehar, Matija Aščić, Eugen Jakovljević i Domagoj Barišić – TAJNIK. Sjede slijeva: Ivan Vrban, Dominik Etlinger, Nikola Starčević – TRENER, Božo Starčević, Ignacije Valečić i Siniša Hogač

Zadar open - hrvanje hk metalac

2013. ZADAR OPEN – Nikola Starčević trener, Leonardo Uskok, Krešimir Stanić, Patrik Borošak, Josip Glasnović i Matej Mandić

Dominik Etlinger

2013. - Dominik Etlinger – najtrofejniji hrvatski hrvač u mlađim uzrastima

Božo Starčević, Dominik Etlinger i Domagoj Pučar trening na Zagrebačkom Velesajmu

2013. - Božo Starčević, Dominik Etlinger i Domagoj Pučar trening na Zagrebačkom Velesajmu

Vlado Lisjak i Božo Starčević

2013. - Vlado Lisjak olimpijski pobjednik iz Los Angelesa 1984. i Božo Starčević demonstriraju tehnike

Božo Starčević i Ignacije Valečić u emisiji Sport nedjeljom na Z1 televiziji

Dominik Etlinger, Siniša Hogač i Božo Starčević

2013. - Reprezentativci Metalca Dominik Etlinger, Siniša Hogač i Božo Starčević pripreme u Varaždinu


 • Božo Starčević, 3. mjesto na prvenstvu Europe
 • Dominik Etlinger, 3. mjesto na GGP Azerbajdžan
 • Ekipni seniorski prvaci Hrvatske
 • Ekipni prvaci Hrvatske u dječacima

2014.

Siniša Hogač. zagreb open 2014

2014. Siniša Hogač osvojio 1. mjesto na Zagreb Openu, najjačem međunarodnom turniru za seniore u Hrvatskoj u kategoriji do 98 kg

Cure u hrvanju

2014. - Projekt cure u hrvanju sa trenericom Jelena Kastaneti, Mario Bračun, Mario Iljkić i Nikola Starčević.

Antonio Kamenjašević

2014. - Antonio Kamenjašević 2. mjesto na prvenstvu Europe za Kadete (do 17 godina) pod vodstvom trenera Eugena Jakovljevića

Božo Starčević - Selcuk Cebi

2014. - Božo Starčević u borbi za medalju gubi borbu od turčina Cebija na odluku sudaca i to u višoj kategoriji do 80 kg, inače nastupa do 75 kg.


 • Antonio Kamenjašević, 2. mjesto na prvenstvu Europe u kadetima
 • Božo Starčević, 5. mjesto na prvenstvu Svijeta
 • Siniša Hogač, 1. mjesto, Zagreb Open

2015.

Ova godina će biti ubilježena kao godina promjena jer je u klubu došlo do kulminacije i neslaganja seniorske ekipe sa upravom koja nije imala sluha za vrhunsko hrvanje i podršku najboljim pojedincima koji su nosili rezultat i osvajali odličja za klub.

Također sportski direktor je nudio neka nova kadrovska rješenja po pitanju trenera i na mala vrata se okruživao „poslušnicima“ i raznoraznim makinacijama pokušao odstraniti srž kluba, imena koja su obilježila proteklih 10 godina kluba.

U jednom trenutku Nikola Starčević, Božo Starčević, Siniša Hogač, Marko Koščević, braća Glasnović, Mihael Topolovec, Goran Ćetković i ostali hrvači i prijatelji kluba su odlučili napraviti promjene. Nažalost, šačica trenera koji su do tada bili za promjene, odnosno smjenu sportskog direktora, zbog oportunističkih razloga ostaju lojalni staroj upravi i tim kontradiktornim potezom okreću leđa svojim dojučerašnjim prijateljima i kolegama.

Pravno formalna bitka za klub zbog te nekolicine trenera je trajala punih 6 mjeseci. U tom periodu „ODMETNICI“ na čelu sa braćom Starčević ne smiju trenirati u svome klubu METALAC jer im je to zabranjeno od strane sportskog direktora i njemu lojalnih 4 trenera. Čitavo vrijeme tih 6 mjeseci treniraju u Akademskom judo klubu Mladost na judo tatamiju i u najstarijem hrvačkom klubu u Hrvatskoj - zagrebačkoj LOKOMOTIVI u Crnatkovoj ulici pod vodstvom Bože Starčevića.

Na kraju je ipak istina pobijedila i frakcija koja je bila za hrvanje i hrvače, a ne za foteljaše i funkcionere pobjeđuje i datumom 26.03.2015. počinje jedna nova era kluba jer je na taj dan izdano rješenje kojim tajnik kluba postaje mag.iur. Marko Paradžik, inače prvi seniorski prvak države od samostalnosti Hrvatske, dok predsjednik postaje mag.cin. Nikola Starčević, trener u klubu od 2006. godine.

Klub je u tome „prljavom pravno formalnom ratu“ unazađen i to minimalno dvije godine po pitanju masovnosti i podmladka u mlađim dobnim kategorijama. Šteta je napravljena opet ponajviše zbog trenera, lojalnih staroj upravi, koji su promjenom u klubu nakon 2 mjeseca saminicijativno dali otkaze i održali neformalni roditeljski sastanak na kojemu su sustavno uništavali klub Metalac nagovarajući roditelje da njihova djeca napuste klub, te da se učlane u njihov novosnovani klub. Rezultatski klub nije unazađen ponajviše na krilima Bože Starčevića, Antonia Kamenjaševića, braće Glasnović, Gorana Ćetkovića, Mihaela Topolovca i ostalih zbog kojih je klub i dalje u vrhu, a pojedinačno klub ostvaruje fantastične rezultate.

Trenerska ekipa pod vodstvom uprave u sastavu braće Starčević, doc.dr.sc. Maria Baića, Maria Ćubića i mag.cin. Ivana Povrženića polako revitalizira klub i popravlja štetu.

Nova trenerska ekipa u sastavu mag.cin. Kristijan Slačanac, mag.cin. Mladen Ličina, mag.cin. Nikola Starčević, Božo Starčević i ŠEF STRUKE doc.dr.sc. Mario Baić stvara još jači METALAC koji 2016. godine slavi 50 godina postojanja i djelovanja.

Dominik Etlinger

2015. - Dominik Etlinger srebreni na europskom prvenstvu do 23 godine (U-23)

Mladi hrvači Metalca nastup u prvoj hrvatskoj hrvačkoj ligi

2015. - Mladi hrvači Metalca nastup u prvoj hrvatskoj hrvačkoj ligi: Antun Glasnović, Mario Brezonjić, Mario Glasnović, Goran Četković, Mario Ćubić i Mihael Topolovec

Božo Starčević u teškim borbama

2015. - Božo Starčević u teškim borbama sa 5 konaca ispod oka uspio osvojiti jaki međunarodni turnir ZAGREB OPEN u konkurenciji Mađarske, Njemačke, Poljske, Bjelorusije, SAD-a, Srbije, Slovenije, Češke, Francuske

Metalac ekipni prvak Hrvatske u početnicima

2015. - METALAC – EKIPNI PRVACI HRVATSKE u početnicima, treneri Nikola Starčević i Mladen Ličina

Hrvači Metalca opet potvrdili da su najbolji u Hrvatskoj te po 3 puta u povjesti se okitili najvrijednijom medaljom na prvenstvu države.

Božo Starčević 7. na prvenstvu Svijeta

2015. - Božo Starčević osvaja 7. mjesto na svjetskom prvenstvu u Las Vegasu, nažalost samo prvih 6 ima direktan plasman na Olimpijske igre

Tihomir Svatoš srebrni

2015. - Tihomir Svatoš član Metalca od davne 1974. godine, osvojio srebrenu medalju na policijskim igrama

Dominik Etlinger osvojio brončanu medalju na europskim igrama

2015. - Dominik Etlinger osvojio brončanu medalju na europskim igrama u Azerbedžanu do 71 kg


 • Dominik Etlinger, 2. mjesto na prvenstvu Europe U-23
 • Dominik Etlinger, 3. mjesto na europskim igrama
 • Božo Starčević, 7. mjesto na prvenstvu Svijeta
 • Tihomir Svatoš, 2. mjesto na policijskim igrama
 • Božo Starčević, 1. mjesto Zagreb Open

2016.

Izvršni odbor kluba je kao glavni zadatak u 2016. godini stavio na masovnost i stvaranje kvalitetne baze iz koje će kasnije isplivati neki novi šampioni. Po tom pitanju treneri Kristijan Slačanac, Mladen Ličina i Nikola Starčević imaju pune ruke posla i do 2017. je cilj vratiti članstvo kluba na onaj broj koji je imao u 2014. godini.

Kao drugi cilj je naveo stvaranje kvalitetne seniorske ekipe gdje se za najbolje pojednince osiguravaju stipendijski ugovori po prvi puta u povijesti METALCA. Financiranje najboljih hrvača kluba se osigurava dominantno iz članarina koje plaćaju najmlađe dobne kategorije u klubu. Jezgru 1. ekipe čini Božo Starčević te oko njega nadolazeće nade Metalca - Antonio Kamenjašević, braća Glasnović, Goran Ćetković, Mihael Topolovec, Krešimir Stanić, Matej Mandić, Antun Borčić, Mislav Masterl, Ivan Marcelić i drugi.

Prva ekipa HK Metalac 2016.

2016. 1. EKIPA METALCA. Stoje s lijeva doc.dr.sc. Mario Baić - ŠEF STRUKE, Kristijan Slačanac, prof. - GLAVNI TRENER, Mario Čubić, Ivan Marcelić, Hrvoje Sutlić, mag.cin. Nikola Starčević - PREDSJEDNIK, Antun Borčić, Tin Zunić, Krešimir Stanić, Mislav Masterl, mag.iur. Marko Paradžik - TAJNIK. Sjede s lijeva mag.cin. Mladen Ličina - TRENER, Goran Četković, Mihael Topolovec, Božo Starčević, Antonio Kamenjašević, Mario Glasnović, Antun Glasnović, Josip Glasnović, Matej Mandić

Ekipa HK Metalac 2016.

2016. METALAC – SENIORI, JUNIORI, VETERANI i REKREATIVCI PRIJATELJI KLUBA. Najgornji red slijeva: Tin Žunić, Domagoj Pučar, Marko Škvorc, Hrvoje Sutlić, Marko Dundović, Mislav Masterl, Luka Ban, Miro Šarić. Srednji red stoje slijeva: Ivica Matić, Antun Borčić, Krešimir Stanić, Mario Iljkić, Hrvoje Dujmović, Kristijan Pehar, Siniša Hogač, Marko Koščević, Danijel Vignjević, Petar Perković, Mario Ćubić, Tihomir Svatoš, Damir Petravić, mag.cin. Nikola Starčević – PREDSJEDNIK. Sjede slijeva: doc.dr.sc. Mario Baić, mag.cin. Kristijan Slačanac – GLAVNI TRENER, Matej Mandić, Ivan Marcelić, Goran Ćetković, Mihael Topolovec, Božo Starčević, Antonio Kamenjašević, Antun Glasnović, Mario Glasnović, Josip Glasnović, Mladen Rajh, mag.cin. Mladen Ličina – TRENER, mag.iur. Marko Paradžik - TAJNIK

Božo Starčević po drugi puta osvaja jaki međunarodni turnir ZAGREB OPEN

2016. - Božo Starčević po drugi puta osvaja jaki međunarodni turnir ZAGREB OPEN no ovoga puta u još boljoj organizaciji pred prepunim tribinama

Božo Starčević u emisiji Sport nedjeljom na Z1 televiziji

Kao 3. cilj nove uprave kluba se navodi stvaranje novih trenerskih kadrova, otvaranje dvorana i na drugim lokacijama, a ne samo na Zagrebačkom Velesajmu. Pronalazak kvalitetnih sponzora kako bi hrvački klub Metalac napokon osvojio 1. Hrvatsku hrvačku ligu koju do sada nikada nije osvojio samo iz financijskih razloga pošto su naši hrvači do sada morali svoj „kruh“ tražiti drugdje nastupajući za druge klubove koji bi ih mogli financirati.

Božo Starčević osvojio jaki međunarodni turnir Gedža

2016. - Božo Starčević osvojio jaki međunarodni turnir Gedža u Srbiji, Beograd.

U rad kluba se nakon velike stanke i izbivanja ponovno uključuje doc.dr.sc. Mario Baić koji je radio prve animacije i selekcije za METALAC još 1999. godine, no ovoga puta u ulozi šefa struke kroz mentoriranja trenera i tehničko taktičku analizu najboljih pojedinaca u klubu.

Ovom postavom, klub bi trebao ići u pravom smjeru prema ostvarivanju svih svojih ciljeva.

Antonio Kamenjašević postaje viceprvak Europe do 23 godine na Europskom prvenstvu u Bugarskoj, čime je potvrdio kvalitetu i najavio još kvalitetnih rezultata pošto je medalju osvojio u uzrastu do 23 godine premda je u trenutku osvajanja imao samo 19 godina.

Antonio Kamenjašević, srebrena medalja na prvenstvu Europe

2016. - Antonio Kamenjašević, srebrena medalja na prvenstvu Europe do 23 godine


Božo Starčević nastupio na OI

Nakon što je Božo Starčević čak tri puta bio nadomak osvajanja olimpijske norme, sredinom srpnja dogodilo se čudo. Naime, Božo je na SP u Las Vegasu, u rujnu 2015. bio 7. (prvih šest je osvojilo normu), dok je na 1. i 2. kvalifikacijskom turniru početkom 2016. bio 3. (prvih dvoje je osvojilo normu). Nakon prvotnog razočarenja, sredinom srpnja UWW (Svjetska hrvačka organizacija) je odlučila dati pozivnicu na OI upravo Boži Starčeviću na temelju kriterija izvrsnosti. Tako se već pomalo zaboravljeni san u zadnji trenutak vratio u stvarnost. Božo odrađuje posljednje pripreme pred OI s reprezentacijom u gradu Gospiću.

Božo je izašao na strunjaču 14. kolovoza i pobijedio trostrukog prvaka Svijeta, Turčina Selcuka Cebija. Dva puta su se borili prije OI i uvijek je Turčin slavio, no međutim Božo je sada kada je bilo najvažnije pokazao iznimnu mentalnu i fizičku pripremljenost i deklasirao Turčina rezultatom 2:1.

Božo Starčević rio 2016

Božo Starčević u svojoj prvoj borbi na OI gdje je pobijedio Turčina Selcuka Cebija rezultatom 2:1.

Nakon toga pobjeđuje i Amerikanca Biseka s 2:0.

Božo Starčević i Andrew Bisek OI

Okretanje Amerikanca Biseka za dva boda.

U polufinalnoj borbi Božu je čekao branitelj naslova iz Londona i osvajač svjetskih i europskih medalja - Roman Vlasov (RUS).

Božo Starčević i Roman Vlasov

Božo Starčević i Roman Vlasov

Krajem prve runde Božo izvodi čisti tuš koji mu ogromnom pogreškom sudaca nije priznat. Na kraju je ipak Rus bio bolji, a Božo u borbi za broncu gubi od Korejca Kima rezultatom 6:4.

Božo Starčević i Roman Vlasov

Sporna situacija u kojoj je Božo tuširao Romana Vlasova, no suci nisu sudili tuš.

Božo Starčević - Kim Rio

Borba za broncu u kojoj je Božo izgubio 6:4.

Na kraju je ipak to bio odličan nastup Bože Starčevića koji je 5. mjestom na OI i svojim karizmatičnim karakterom uspio podignuti za hrvanje rijetko viđeno medijsko zanimanje i time ostvario jedan od najvećih uspjeha u povijesti hrvačkog kluba Metalac, ali i hrvanja u Hrvatskoj.


 • Božo Starčević, 5. mjesto na Olimpijskim igrama
 • Antonio Kamenjašević, 2. mjesto na prvenstvu Europe U-23